Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Puffblock

Puffblock används för att länka till en annan sida, oftast används de på startsidor. De innehåller alltid en länk och oftast en bild. De kan dra uppmärksamheten till sig, så se till att ha riktigt bra material som du länkar till.

Gör så här:

 1. Tryck på skapa ett nytt block och välj puffblock.
 2. Fyll i de obligatoriska uppgifterna under Egenskaper som krävs.
  Vid Pufflänk tryck på de tre prickarna till höger. 
  När du får upp rutan Skapa länk, tryck på de tre prickarna till höger om sida, och sök eller klicka dig fram till den sida du vill länka till, markera och tryck OK + OK.
 3. Lägg in Rubrik.
 4. Lägg in Pufftext.
 5. Lägg in bild genom att trycka på pluset vid ikonen för VGR Mediebank.
 6. Bilden i puffblocket ska normalt inte ha alt-text, eftersom det gör det svårare för den som använder skärmläsare att klicka vidare till puffblockets länkmål. Lämna alt-texten tom i VGR Mediebank så markeras bilden som dekorativ och hoppas över av skärmläsare.
 7. Puffar som ligger bredvid varandra blir lika höga. Om en pufftext är lång och den bredvid är kortare fylls utrymmet med vit bakgrund. Detta syns dock bara vid förhandsgranskning. 
  Här hittar du mer om hur man lägger in bild från Fotowebb
 8. För att ändra storleken på puffblocken klickar du på de tre strecken bredvid puffblockets namn. I menyn som dyker upp finns alternativet Visa som. Där väljer du hur stort puffblocket ska vara.
 9. Det finns nu också möjlighet att göra ett mindre puffblock med bilden till vänster, det är specialtillverkat för att visa bild och kort text/rubrik därför fungerar det bäst med lite text annars kan det se riktigt konstigt ut, se exempel nedan. För att få vänsterställd bild ändrar du från toppen till vänster under egenskapen Bildens placering 

Eftersom alla objekt som finns på en webbsida kan dra till sig besökarens uppmärksamhet är det viktigt att du väljer en bild som hör samman med rubriken och texten under. Här finns två exempel, ett bra och ett som behöver ny bild.

Vänsterställd bild

Det går också att lägga bilden till vänster, men det får inte bli för mycket text för då kan det se konstigt ut. Det går också att lägga bilden till vänster, men det får inte bli för mycket text för då kan det se konstigt ut. Det går också att lägga bilden till vänster, men det får inte bli för mycket text för då kan det se konstigt ut. Det går också att lägga bilden till vänster, men det får inte bli för mycket text för då kan det se konstigt ut. Det går också att lägga bilden till vänster, men det får inte bli för mycket text för då kan det se konstigt ut.


Senast uppdaterad: 2021-10-25 15:25