Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utbildningar och verktyg

Här ger vi tips på verktyg så du själv kan testa tillgängligheten på dina webbplats.

Utbildning i Lärportalen

Utbildningen tar upp hur du arbetar med tillgänglighet i Word, Powerpoint, Adobe Acrobat Pro och blanketter samt grunderna i verbalisering vid föreläsningar och film.

Logga in i Lärportalen och sök på ”digital tillgänglighet" för att nå utbildningen 

Utbildningen kan genomföras på traditionellt sätt eller användas som ett uppslagsverk när du behöver den. Genom att göra dokument tillgängliga och på ett korrekt sätt blir innehållet enklare att ta till sig för alla, inte bara de med funktionshinder.

Tips på verktyg

  • Du kan själv testar tillgängligheten direkt i Word, Powerpoint och Adobe Acrobat Pro. Utbildningen i digital tillgänglighet visar hur du gör.
  • Siteimprove är VGR:s verktyg för kvalitetsgranskning av webbsidor och publicerade dokument. Det finns ett antal rapporter och tester av bland annat tillgänglighet. Siteimprove på VGR:s intranät
  • DIGG:s tillsynsmanual  beskriver hur Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) utför digital tillsyn av webbsidor, dokument och appar. Tillsynsmanual på DIGG:s webbplats
  • Google Lighthouse är en webbtjänst där du kan testa tillgängligheten på din webbplats. Measure på webbplatsen Web.dev

Specifika testverktyg


Senast uppdaterad: 2021-11-12 14:55