Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mobila enheter

Mobile first är den allmänna strategin som används för att planera och organisera en webbplats. Det handlar om att i första hand bygga sidor som fungerar bra på smarta telefoner och surfplattor, och i andra hand på breda datorskärmar.

Fler besök kommer via mobila enheter

Allt fler besök till våra webbplatser kommer via mobila enheter. Det finns väldigt många olika märken och modeller på dessa enheter, allt från mindre smarta mobiler till större läs- och surfplattor eller till och med spelkonsoller med bild på stora bredbildsteveapparater.

Dessutom sker fler besök på resande fot. Allt färre väntar med att komma hem till sin dator för att gå in på nätet för att leta upp en adress. Med internet i fickan kan fler söka och hitta information utan dröjsmål, och när den behövs.

Tänk först på de mobila enheterna

Alltså måste den som bygger en webbsida tänka mobil först. Alltså i korthet: Vad vill den som kommer till den här sidan via en mobil, veta först? Den informationen ska placeras överst på sidan. Oavsett vilken enhet besökaren har, ska den viktigaste informationen placeras överst.

Det viktigaste ska komma först

En titt i statistiken på de flesta sidor visar vad besökarna tycker är mest intressant. Placera denna information högt upp, gärna högst upp, efter rubrik och ingress.

Därefter fyller du på med text i relevansordning utifrån din tänkta målgrupps behov av informationen. Inledande texter och bakgrund är oftast inte intressant, stryk det helt eller placera det sist om det kan behövas för att förstå ett sammanhang.

Det flesta sidor på våra webbplatser presenterar informationen på sidan från vänster till höger, uppifrån och ned. De tidigare "högerspalterna" finns inte längre. Block placeras under varandra i mobila enheter.

Kort om block

En del startsidor presenterar viss information i det vi på tekniska kallar för block, eller puffar. Använd inte formuleringar av typen "I blocken längst till höger hittar du..." och liknande i dem. Låt istället texten i blocket tala för sig själv och lita på att besökaren vet vad den letar efter.

Block presenteras på samma sätt som övrig information. I smarta mobiler presenteras informationen i samma ordning, men eftersom det är mindre plats på bredden hamnar  alla block under varandra. Den information du tyckte syntes bra när du sitter vid din egen dator och jobbar med sidan, presenteras nu egentligen en bra bit längre ner.

Ta för vana att titta på din sida via mobil.


Senast uppdaterad: 2022-10-10 08:08