Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Länkar på rätt sätt

Kort om länkar

Det är viktigt att besökaren förstår vart länkar leder, att de består av mer än ett ord, och att de placeras konsekvent direkt under en text och inte i brödtexten.

Så här gör du en länk - gå till manual 

Från Webbriktlinjer.se

Skriv tydliga länkar, från Vägledningen för webbutveckling

Kontakta webbredaktionen

Frågor om hur det här avsnittet i Webbhandboken besvaras av webbredaktionen på Koncernkontoret. Du når oss på Yammer eller via mejl.

Yammergruppen Digital kommunikation och webbutveckling

webb@vgregion.se

Här kan du läsa mer om vad som gäller för länkar på Västra Götalandsregionens webbplatser.

Allmänt om länkar

Tänk på att formulera länkar klokt och begripligt och vara sparsam med dem, och ha en konsekvent länk-användning på den specifika webbplatsen.

Du ska i första hand lägga väl formulerade länkar i direkt anslutning till texten där de nämns. Länkar i löpande text kan vara en utmaning för besökare med mobil. Det är små ytor att klicka på, och inte tydligt när länkar bryts om det är en eller två länkar.

I andra hand kan du skapa länklistor, det kan ju finnas behov av det. Utgå då ifrån en punktlista.

Du ska inte skriva något där det står Länktitel i redigeraläget, lämna det tomt. Fokusera istället på att göra dina länkar begripliga från början. Dessutom blir det onödig information för besökare med skärmläsare eller enheter som läser upp länken och dess förklaring.

Lägg aldrig länkar i rubriker, rubriken är till för att visa vad man kan förvänta sig att det följande stycket handlar om, inte för att leda vidare bort från den text den är rubrik för. Att lägga en text som både rubrik och länk gör också att det blir svårt för besökare med skärmläsare att förstå hur den ska navigera på webbplatsen. 

Så här skriver du en länk

En länk ska skrivas så att den fungerar utanför sitt sammanhang. Du ska i princip kunna klippa ut länken och ge den till någon, som sedan ska kunna förstå vad som händer om hen klickar på den. På webben skummar vi ofta igenom information och blicken fastnar på avvikelser såsom rubriker, markerade ord och länkar. Tydliga och informativa länkar gör att besökarna snabbare hittar den information de söker. Var noga med vilka ord du väljer för länken.

Ett ord beskriver sällan tillräckligt bra vart länken går, och är dessutom svårare att klicka på än en längre länk.

Använda inte uttryck som "Klicka här för mer information om" eller "Läs mer om ämnet si och så genom att...". Alla som använder webben vet att det är mer information som kommer fram om en klickar på länken.

Använd heller inte speciella tecken som >> för att visa något. "Klicka här >>" är ett exempel. Lita på besökaren och att den förstår vad en länk är och hur den fungerar.  

Samma fönster eller nytt?

En länk ska öppnas i samma fönster, oavsett om den går till en annan webbplats eller till ett dokument. Det blir enkelt för redaktören att slippa fundera på vad som gäller, men framför allt vet besökaren att alla länkar öppnas på samma sätt.

Utgångsläget är att besökaren själv bestämmer hur länkar ska öppnas. Dessutom måste alltid bakåtknappen fungera i navigeringen, och den funktionens bryts om nya sidor öppnas. Extra viktigt är detta om besökaren använder mobiltelefon.

Undantag från regeln

  • Om du behöver ge instruktioner till exempelvis ett avancerat formulär, är det lämpligt att öppna de instruktionerna i ett nytt fönster. På så sätt finns besökaren kvar i formuläret, och kommer åt instruktionerna samtidigt.
  • Om besökaren är inloggad i en tjänst din webb tillhandahåller, och en förflyttning till ny sida skulle bryta inloggningen.

Länk till video på annan webbplats

Det rätta är att länka till en video på en annan webbplats, även om det kanske ser snyggare och går snabbare för besökaren om du bäddar in filmen. Grejen är att många videositer spårar besökare, och då är det bättre att det är besäkaren själv som får göra det valet. Vid en inbäddning så sker spårningen så fort besökaren går in på sidan. 

Länk till VGR:s intranät

Endast i undantagsfall länkar vi från den publika webben till vårt intranät eller till ett dokument som inte ligger publikt. Om detta görs är det viktigt att den helt externa besökare förstår att den inte kan följa länken. Den rekommenderade formuleringen då är 

Länkens namn, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s intranät.

Ange dokumentformat

I länktext till dokument ska du ange vilket filformat det är, och om filen är större än 1 megabyte, ange dess storlek så kan besökaren själv avgöra hur lång tid den tar att ladda ner.  Exempel på dokumentlänk: (Bildhandbok.pdf, 5mb). Besökare med mobil kan ha begränsat surf i sina mobila enheter, och vill ha valet att ladda ner en fil med en viss storlek, eller att vänta tills de sitter på wifi för att göra det.

Så länkar du till mejladresser

Skriv alltid ut och länka hela mejladressen, det är tydligare än att bara länka ordet "e-post", till exempel post@vgregion.se

Att länka telefonnummer förenklar

Länka till telefonnummer genom att gruppera siffrorna rätt och länka telefonnumret så att det blir klickbart i mobila enheter.

Kontaktuppgifter på rätt sätt

Korta adresser 

Använd gärna korta adresser för dina sidor. Då ska de skrivas in utan å ä ö, endast gemener och med bindestreck i stället för understreck, mellanslag eller att skriva ihop orden, till exempel vgregion.se/pcr-test

Globala länkar

De länkar som ligger överst i webbplatsens sidhuvud  kallas Globala länkar  här ligger sidor som behöver kunna nås från hela webbplatsen. Att välja vilka av dessa länkar som behövs på respektive webbplats är fritt, men webbplatskarta och tillgänglighet ska alltid finnas med. Och inga andra länkar än de förvalda ska ligga i sidhuvudet. Saknar man en länk går det bra att mejla sitt önskemål till webb@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2022-10-11 14:52