Länkar på rätt sätt

Här kan du läsa mer om vad som gäller för länkar på Västra Götalandsregionens webbplatser.

Allmänt om länkar

Tänk på att:

  • formulera länkar begripligt
  • vara sparsam med dem
  • ha en konsekvent länk-användning

Du ska i första hand lägga länkar i anslutning till texten där de nämns. Länkar i löpande text kan vara en utmaning för besökare med mobil. Det är små ytor att klicka på, och inte tydligt när länkar bryts över två rader, om det är en eller två länkar.

Lägg aldrig länkar i rubriker, rubriken är till för att visa vad det följande stycket handlar om. Att lägga en text som både rubrik och länk gör att det blir svårt för besökare med skärmläsare att förstå hur den ska navigera på webbplatsen. 

Så här skriver du en länk

En länk ska skrivas så att den fungerar utanför sitt sammanhang. Tydliga och informativa länkar gör att besökarna snabbare hittar den information de söker. Var noga med vilka ord du väljer för länken.

Ett ord beskriver sällan tillräckligt bra vart länken går, och är dessutom svårare att klicka på än en längre länk.

Använda inte uttryck som "Klicka här för mer information om" eller "Läs mer om ämnet si och så genom att...". Alla som använder webben vet att det är mer information som kommer fram om en klickar på länken.

Använd heller inte speciella tecken som >> för att visa något. "Klicka här >>" är ett exempel. 

Samma fönster eller nytt?

En länk ska öppnas i samma fönster, oavsett om den går till en annan webbplats eller till ett dokument. Utgångsläget är att besökaren själv bestämmer hur länkar ska öppnas. Dessutom måste alltid bakåtknappen fungera i navigeringen, och den funktionens bryts om nya sidor öppnas. 

Undantag från regeln

  • Om du behöver ge instruktioner till exempelvis ett avancerat formulär, är det lämpligt att öppna de instruktionerna i ett nytt fönster. På så sätt finns besökaren kvar i formuläret, och kommer åt instruktionerna samtidigt.
  • Om besökaren är inloggad i en tjänst din webb tillhandahåller, och en förflyttning till ny sida skulle bryta inloggningen.

Länk till dokument

På sidan om Publicera dokument hittar du rätt sätt att länka till upprättade dokument. 

Länk till VGR:s intranät

Endast i undantagsfall länkar vi från den publika webben till vårt intranät eller till ett dokument som inte ligger publikt. Om detta görs är det viktigt att den helt externa besökare förstår att den inte kan följa länken. Den rekommenderade formuleringen då är: 

Länkens namn, nås enbart av dig med tillgång till VGR:s intranät.

Länka till mejladresser

Skriv ut och länka hela mejladressen, det är tydligare än att bara länka ordet "e-post", till exempel post@vgregion.se

Länka till telefonnummer

Länka till telefonnummer genom att gruppera siffrorna rätt och länka telefonnumret så att det blir möjligt att ringa upp via mobila enheter.

Kontaktuppgifter på rätt sätt

Globala länkar

De länkar som ligger överst i webbplatsens sidhuvud kallas Globala länkar, här ligger sidor som behöver kunna nås från hela webbplatsen. Att välja vilka av dessa som behövs på respektive webbplats är fritt, men webbplatskarta och tillgänglighet ska alltid finnas med. Inga andra länkar än de förvalda ska ligga i sidhuvudet.