Nyhetssida
På den här sidan hittar du funktionerna i sidmallen nyhetssida. För att se vad varje fält i mallen är till för kan du peka på det med musen. Då dyker det upp en flagga med fältets namn i övre vänstra hörnet.
Sidmallen Nyhetssida är i princip samma sida som Informationssida. Det som skiljer är att nyhetssidan visar ett datum när den publicerats. För att skapa en Nyhetssida gör du på samma sätt som när du skapar en Informationssida, men väljer sidtypen Nyhetssida.
Speciellt för intranätet - Nyhetsrummet
Sätt utgångsdatum på nyheter
En helt vanlig nyhet bör vara publicerad ett år och därefter avpubliceras. Om din nyhet är av kortare karaktär, till exempel informerar om stängning vid klämdag eller är en påminnelse om ett kommande event, sätt ett kortare datum.
Du sätter nyhetens utgångsdatum genom att scrolla upp med musen på sida, och välja Verktyg, Hantera utgångsdatum och arkivering. Sidan behöver inte publiceras om efter att du valt datum och tid.
Det är viktigt att inaktuella nyheter avpubliceras, eftersom de är just in aktuella. De bidrar med gammal inaktuell information till våra besökare, och ger våra sökmotorer för mycket irrelevant material att leta igenom.
Att nyheten avpubliceras är inte samma sak som att sidan tas bort. Sidan finns kvar, men är dold för sökmotorer och besökare.
Fältens namn och vad de används till
Sidrubrik
Överst på denna sida finns fältet sidrubrik (där det nu står Informationssida). Typsnitt och storlek är förinställt i detta fält och är samma för hela webbplatsen.
VGR Mediebank
Därefter kommer fältet VGR Mediebank där den stora sidbilden läggs in, fältet är styrt så att alla bilder som läggs in får full sidbredd. Hur du gör för att lägga in bilder hittar du på sidorna om bilder och video.
Riktlinjer för bilder i Webbhandboken
Blockfält
Under VGR Mediebank finns ett Blockfält som du endast använder när du vill ersätta bilden på sidan med ett bildspel eller en film. Vanliga block ska placeras i fältet under brödtexten.
Ingress
Därefter ligger ingressfältet, det ska innehålla information om vad man kan förvänta sig på sidan. En bra ingress är rak enkel och lockar till vidare läsning. Texten ska hjälpa läsaren att förstå om den hamnat rätt, eller kunna välja att läsa vidare. Typsnitt och storlek är förinställt i detta fält och är samma för hela webbplatsen.
Brödtext
Fältet som den här texten ligger i är ett fält för brödtext. Här läggs (oftast) den huvudsakliga informationen på sidan.
Formatering
Rubrikfältet och ingressfältet är förformaterade och följer stilmallen. Du behöver bara skriva in text så får den rätt format.
Text som skrivs in i brödtextfältet får formatet brödtext. I brödtextfältet kan du också använda formateringen vid stilar i verktygsmenyn (som visas när du står i fältet) för att välja formatering av rubriker, ingress eller bildtext.
Använd rätt nivå i rubriker. Första rubriken i brödtexten ska ha formatet Rubriknivå 2 (h2). Om det behövs underrubriker i brödtexten använder du Rubriknivå 3 (h3). Du väljer textens formatering genom att bläddra i rullisten.
Riktlinjer för begripliga rubriker i Webbhandboken

Länkar i brödtexten
Om du vill länka till en annan webbplats, en sida på samma webbplats, en e-postadress, med mera använder du Länkverktyget.

Skriv den text som du vill göra om till en länk och markera texten. Texten måste vara markerad för att du ska kunna göra om den till en länk. Tryck på ikonen för länkverktyget. Välj rätt typ av länk i dialogrutan som kommer upp. Du kan bara välja en typ av länk och du behöver inte fylla i något annat fält. Länkar ska öppnas i samma fönster så att besökaren själv kan välja om den vill öppna en länk på ett annat sätt. Lämna därför fälten "Länktitel" och "Öppna i" tomma. Låt alternativet "automatiskt" vara valt i fältet "Språk".
Riktlinjer för att göra länkar på rätt sätt i Webbhandboken
För att skapa en länk till en sida som ligger i Optimizely väljer du alternativet sida och klickar på de tre punkterna bredvid textrutan. Därefter kan du bläddra fram till rätt sida i Optimizely trädstruktur.
För att skapa en länk till en e-postadress väljer du alternativet "E-postadress".
För att skapa en länk till en sida som inte ligger på vgregion.se klickar du i alternativet "Extern länk" och klistrar in sidans url.
För att länka till material i Optimizely upload väljer du alternativet "Media". Undvik att länka material på det här sättet. Om du vill länka till ett dokument ska du skapa en "Extern länk" till Alfresco, Barium eller Public 360.
Riktlinjer för att publicera dokument i Webbhandboken
Bokmärke/Ankarlänk
Om du vill skapa en länk till en plats på samma sida ska göra en så kallad ankarlänk. För att göra en ankarlänk behöver du först lägga in ett bokmärke i brödtexten genom att klicka på bokmärkesverktyget (ankaret) i verktygsfältet och namnge ditt bokmärke. Använd inte å, ä eller ö i namnet. Du kan sen länka direkt till den platsen på sidan genom att välja alternativet bokmärke och bläddra fram till det bokmärke du precis gjort.
För att länka till ett bokmärke på annan sida gör du först ett bokmärke till den plats på sidan du vill att läsaren ska hamna på när den klickar på länken. Sedan gör du en vanlig länk till sida på samma sätt som ovan, men i fältet "Återstående url" lägger du in en # följt av ankarlänkens namn. Det vill säga om du gjort ett bokmärke som heter "formatering" ska du skriva #formateing i fältet "Återstående url".
