Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Open access

Open access innebär att publikationer görs fritt tillgängliga för alla att ta del av. En del finansiärer och lärosäten har krav på att publicering sker med open access. Det finns olika modeller för att publicera open access. Nedan kan du läsa om dessa samt om hur du hittar open access-tidskrifter och vad du bör tänka på.

Publicering i en open access-tidskrift

  • Vid publicering i en open access-tidskrift görs publikationen omedelbart tillgänglig för läsning och spridning på internet. Det behövs därmed ingen prenumeration på tidskriften för att ta del av innehållet. Upphovsrätten tillfaller författaren.
  • För att finansiera publikationens publicering och granskning ingår ofta en författaravgift kallad article processing charge (APC). Läs mer om detta under avsnittet Publiceringsavgifter och rabatter.

Parallellpublicering

  • Vid parallellpublicering publiceras publikationen i en traditionell tidskrift. Därefter kan en kopia av publikationen placeras i ett öppet arkiv.Vanligen finns embargo från sex månader upp till två år. Embargo på 6 månader innebär att publikationen får publiceras i ett arkiv först efter 6 månader.
  • Vid parallellpublicering är det viktigt att ta reda på hur lång embargotiden är, speciellt när forskningsfinansiären har krav på open access inom en viss tid. Information om tidskrifters villkor för parallellpublicering hittar du i databasen Sherpa Romeo.

Du kan söka efter open access-tidskrifter och information kring parallellpublicering i följande källor.

Vid publicering i open access-tidskrifter tillkommer ofta en författaravgift. Denna kallas APC, article processing charge. I Directory of Open Access Journals (DOAJ) kan du se om tidskrifter har APC.

Rabatter på APC:

Finansiering av open access förlag sker vanligen genom författaravgifter (APC). Avgiften betalas av författaren eller forskningsinstitutionen och ska täcka kostnaden för artikelgranskning och publicering. Detta har lett till att oseriösa förlag/tidskrifter startats som inte genomför en seriös peer-review men som likväl tar betalt för det, så kallade rovtidskrifter.

När du publicerar open access ska du vara kritisk till både open access-tidskrifter och traditionella tidskrifter med parallellpublicering. I länkarna nedan finns information som hjälper dig avgöra om ett förlag/tidskrift är tillförlitlig.


Senast uppdaterad: 2021-02-05 13:26