Open access
Open access innebär att publikationer görs fritt tillgängliga för alla att ta del av. En del finansiärer och lärosäten har krav på att publicering sker med open access. Det finns olika modeller för att publicera open access. Nedan kan du läsa om dessa samt om hur du hittar open access-tidskrifter och vad du bör tänka på.
Publicering i en open access-tidskrift
- Vid publicering i en open access-tidskrift görs publikationen omedelbart tillgänglig för läsning och spridning på internet. Det behövs därmed ingen prenumeration på tidskriften för att ta del av innehållet. Upphovsrätten tillfaller författaren.
- För att finansiera publikationens publicering och granskning ingår ofta en författaravgift kallad article processing charge (APC). Läs mer om detta under avsnittet Publiceringsavgifter och rabatter.
Parallellpublicering
- Vid parallellpublicering publiceras publikationen i en traditionell tidskrift. Därefter kan en kopia av publikationen placeras i ett öppet arkiv.Vanligen finns embargo från sex månader upp till två år. Embargo på 6 månader innebär att publikationen får publiceras i ett arkiv först efter 6 månader.
- Vid parallellpublicering är det viktigt att ta reda på hur lång embargotiden är, speciellt när forskningsfinansiären har krav på open access inom en viss tid. Information om tidskrifters villkor för parallellpublicering hittar du i databasen Sherpa Romeo.
Du kan söka efter open access-tidskrifter och information kring parallellpublicering i följande källor.
- Directory of Open Access Journals (DOAJ) - Innehåller kvalitetsgranskade open access-tidskrifter.
- Sherpa Romeo - Visar information om open access-förlags policy angående copyright, parallellpublicering, embargo m.m.
Vid publicering i open access-tidskrifter tillkommer ofta en författaravgift. Denna kallas APC, article processing charge. I Directory of Open Access Journals (DOAJ) kan du se om tidskrifter har APC.
Rabatter på APC:
- Cambridge University Press (CUP). Anställda i VGR kan publicera sig kostnadsfritt i OA-tidskrifter från förlaget.
Förlagets guide för OA-publicering - BMJ. Anställda i VGR får 20% rabatt på författaravgiften vid publicering i OA-tidskrifter från förlaget. Vid registreringen väljer du Eira i rullisten.
Instruktioner finns här. Lathund över hur du gör för att nyttja rabatten finns här
Vid publicering är det viktigt att din affiliering blir rätt. I nedanstående länk kan du läsa om vad som gäller för publikationer från sjukvårdsenheter i VGR.
Anvisningar för angivande av affiliering vid publikationer utgående från sjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen. - Universitet och högskolor erbjuder också rabatter. Är du knuten till ett lärosäte kontakta deras bibliotek och hör vilka rabatter de erbjuder.
Rabatter vid Göteborgs universitet.
Finansiering av open access förlag sker vanligen genom författaravgifter (APC). Avgiften betalas av författaren eller forskningsinstitutionen och ska täcka kostnaden för artikelgranskning och publicering. Detta har lett till att oseriösa förlag/tidskrifter startats som inte genomför en seriös peer-review men som likväl tar betalt för det, så kallade rovtidskrifter.
När du publicerar open access ska du vara kritisk till både open access-tidskrifter och traditionella tidskrifter med parallellpublicering. I länkarna nedan finns information som hjälper dig avgöra om ett förlag/tidskrift är tillförlitlig.
- Kortfattad information från Örebro universitet.
Varning för rovtidskrifter (Örebro universitet) - Fördjupad information från Högskolan i Borås.
Open Access och tveksamma förlag: En guide och stöd i att bedöma open access-tidskrifter (Högskolan i Borås).pdf - Mer information om bland annat se om tidskriften är oseriös på Linköpings universitet.
Publicera strategiskt - Linköpings universitet (liu.se)
- Vill du veta mer om open access? Kungliga biblioteket har spelat in 11 korta filmer som handlar om öppen tillgång.
KB:s informationsfilm om öppen tillgång (Kungliga biblioteket), film